background

Portugal - Bom Dia

May 19, 2018

Bom Dia!


Fietsen door de regio Centro de Portugal. Grofweg het gebied tussen Porto in het Noorden en Lissabon in het Zuiden. We volgen de kustlijn en genieten onderweg van een groot aantal bijzondere belevenissen. Startpunt is de Ria de Aveiro. Een groot binnenmeer bij de monding van de Rio Vouga. En ligt achter een opgeworpen duinenreeks. De opening en toegang tot de zee is door mensenhanden in 1808 gemaakt. De lagune van Aveiro is een beschermd natuurgebied van circa 11.000 hectare groot. 

De verscheidenheid aan planten, vogels en dieren is hier enorm. Op het water stijgen en dalen de moliceiros op het tij. Dit zijn de traditionele boten, waarvan ik aanvankelijk dacht dat ze alleen nog voor toeristen gebruikt werden, maar die nu gewoon nog de standaard vissersboten blijken te zijn.
Natuurlijk vinden we hier langs de fietsroutes veel kleinere, authentieke restaurantjes waar gesmuld kan worden van lekkere verse visgerechten. Onze volgende tussenstop is de Costa Nova. Karakteristiek voor de Costa Nova zijn de houten huisjes met strepen in felle kleuren, afgewisseld met helwitte strepen. Ze werden vroeger door de vissers gebouwd om te schuilen en om het visgerei in op te bergen en worden nu gebruikt als aangename vakantiewoningen. Kleurrijk; dat geldt zeker voor dit gebied. Maar niet alleen voor de natuur. Hotels en andere accommodaties zijn hier in alle soorten en maten en ook in ruime mate beschikbaar. Uiteraard allemaal in de typische en authentieke Centro-sfeer. We overnachten in Aveiro. 

Een bijzondere stadje. Een beetje Venetie, gecombineerd met vleugje Nederlandse Antillen en toch weer dat authentieke Portugese. En daar ontbijten we de volgende ochtend; op een moliceiro natuurlijk. We gaan verder. Op weg naar Coimbra.
We fietsen door de rijst- en andere graanvelden naar deze voormalige hoofdstad van Portugal. Coimbra. Universiteitsstad met zo’n 100.000 inwoners. Hier bezoeken we de Bibliotheca Joanina. Coimbra heeft één van de oudste universiteiten van Europa. 

“De meest spectaculaire bibliotheek van de wereld”, volgens The Telegraph 3 jaar geleden. Vanuit Coimbra fietsen we weer richting en vervolgens langs de kust; de Atlantische kust.  De route brengt ons o.a. langs de vuurtoren van Sao Pedro. De rotsen, wind, strand en de golven zorgen voor een prachtig decor.  En op het water zien we menig surfer. De golven maken deze regio ook tot een surfparadijs.
We fietsen verder zuidwaarts, naar Obidos. Een karakteristieke vestingstad met haar oorsprong in de middeleeuwen. De blauwe tegels, prachtige ornamenten en typische smalle straatjes kenmerken deze plek.  Echt: terug in de tijd. 

En hier kunnen we de verleiding natuurlijk niet weerstaan om de golven op te zoeken. Fiets aan de kant en op naar de golven.  

We begonnen onze reis in Centro op het board en we sluiten de reis af op het board. De cirkel is rond!

Wil je meer weten? Klik hier