background

Vlaanderen - Hoogmis & Reguiem

May 26, 2018

Hoogmis & Requiem

 

"In Flanders fields the poppies blow" - In Vlaanderens velden bloeien de klaprozen. Het klinkt poëtisch, maar achter hét gedicht bij uitstek over de Eerste Wereldoorlog schuilt een gruwelijke context. De Canadese militaire arts John McCrae schreef het tijdens de Tweede Slag om Ieper in mei 1915.

Het was de periode van de eerste gifgasaanvallen in de streek rond Ieper. McCrae raakte diep onder de indruk van de gebeurtenissen.

 

In Vlaanderens Velden

In Vlaanderens velden bloeien de klaprozen

tussen de kruizen, rij aan rij,

die onze plaats aanwijzen. En aan de hemel

blijven de leeuweriken vliegen en dapper kwelen,

tussen 't geschut beneden nauwelijks te horen.

 

In Flanders Fields is géén vredesgedicht. Het is een oproep om hen -de mensen aan het front- niet in de steek te laten, veeleer een vraag van 'kom ons helpen'. 

In de stad Ieper en specifiek in het Flanders Fields Museum wordt de band met dit oorlogsverleden bewaard; het is ook een Requiem. Het museum presenteert het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog in de West-Vlaamse frontstreek. En hierbij ligt de focus op de menselijke ervaring. 

In de regio rondom de stad Ieper zijn meerdere fietsroutes uitgestippeld die telkens langs een aantal belangrijke, historische punten voeren.

Bij voorbeeld  de Yorkshire Trench & Dug Out.  Een loopgraaf uit de eerste Britse linie die ontstond in 1915 na de gevechten die volgden op de eerste gasaanval op 22 april 1915. Vanaf einde 1916 werd de loopgraaf volledig gemoderniseerd en werd ernaast ook een diepe ondergrondse schuilplaats gebouwd (in het Engels: deep dugout).

Of de Hooge Crater in Zillebeke. 

Halverwege juli 1915 lieten de Britten een mijnlading van 2200 kg ontploffen, tot dan toe de grootste mijnlading van de oorlog. Hierdoor ontstond er een krater met een doorsnede van 40 meter en een diepte van 6 meter met een vijf meter hoge kraterwand van opgeworpen aarde. De Britten raakten daarna bij de aanval echter niet veel verder dan deze ontstane krater. De Duitsers zetten vervolgens bij de tegenaanval een nieuw wapen in, de vlammenwerper, en veroverden op 30 juli het terrein weer. En zo ging het maar door. Op- en Neer. De waanzin van een oorlog!

De expositie in het domein De Palingbeek mag niet gemist worden.

Hier zijn op 3 hectare 600.000 beeldjes geplaatst. 

De beeldjes staan uitgelijnd in de vorm van het Pangea, de wereld zoals die 250 miljoen jaar geleden bestond. Op het platform staat een reusachtig ei van beton, een metafoor voor een wereld die altijd groeit en in beweging is. En tegelijk een krachtige waarschuwing dat oorlog nooit iets oplost en altijd gigantisch veel slachtoffers en schade betekent.

Zo’n 4.000 vrijwilligers hielpen om de 600.000 beeldjes te plaatsen die staan voor de gevallenen in deze oorlog liggen hier in het voormalige niemandsland tussen de fronten.

Een geheel andere kant van Vlaanderen is de kant die vooral door wielerliefhebbers  zo wordt gewaardeerd. Het Vlaanderen van de wielerklassiekers en natuurlijk die ene Hoogmis. De Ronde van Vlaanderen. 

Met bekende trajecten als de Kwaremont en de Muur. 

Allemaal in het laatste deel van de Ronde. 

De Kwaremont is een 2,2 kilometer lange klim met een gemiddeld stijgingspercentage van 4% en een steilste stuk van zelfs  11,6%. En… allemaal van die allervriendelijkste kasseien. Gaat d’r maar aan staan.

En na 170 kilometer komt in de Ronde van Vlaanderen de iconische Kapelmuur. 1,1 kilometer kasseiklauteren met een gemiddelde stijging van 9,2%. Op het steilste stuk bijna 20%.  

Wie het parkoers van de Ronde van Vlaanderen maximaal wil beleven en genieten adviseren we eerst een bezoek te brengen aan het Centrum Ronde van Vlaanderen.

Hier beleef je vroegere tijden, de speciale momenten en fenomenen in en van de Ronde. Met deze informatie en beelden ‘op zak’ beleef je de Ronde onderweg nog intenser!

Wil je meer weten?

Fietsroutes Ieperboog https://www.flandersfields.be/nl/doen/fietsroutes 

In Flanders Fields Museum http://www.inflandersfields.be/nl

Centrum Ronde van Vlaanderen http://crvv.be/ 

Toertocht Ronde van Vlaanderen http://www.visitflanders.com/nl/wat-te-doen/evenementen/top/ronde-van-vlaanderen-voor-wielertoeristen.jsp