background

SCHWALBE

 • Over Ons

  Schwalbe

  ‘Wij zijn banden-fanatici’.

  Een uitspraak waar niet alleen elke Schwalbe-medewerker voor wakker gemaakt mag worden, maar waaraan ook elke verkoper herinnerd mag worden.
  Schwalbe = staat voor banden. En met name: fietsbanden.

  Het in 1922 opgerichte Schwalbe mag zich met recht de koning onder bandenfabrikanten noemen. Geen merken heeft zo’n gevarieerd aanbod binnenbanden, buitenbanden, racefietsenbanden en MTB-banden als Schwalbe. De fietsbanden van Schwalbe staan garant voor duurzaamheid en perfectie. De Schwalbe-banden zijn een begrip in de wielersport- en fietswereld. Iedere wielersportliefhebber kent de Schwalbe Ultremo, of de Schwalbe Durano. De MTB-liefhebbers zijn uiteraard bekend met de Schwalbe Nobby Nic of de Racing Ralph.

  Schwalbe produceert echter niet alleen banden voor specialisten. Voor de stadsfiets is de Schwalbe Marathon of de Marathon Plus een van de meest gangbare en betrouwbare banden.
  Als 1 van de belangrijkste aanbieders – ‘adel verplicht tenslotte’- is Schwalbe ook een belangrijke adviseur om het beste uit uw fietsband haalt. Hieronder een paar belangrijke tips.

  Bandenspanning, rolweerstand versus comfort

  Een goed (hard) opgepompte band heeft zo zijn voordelen:
  -Je rijdt lichter, want een harder opgepompte band heeft minder rolweerstand (op een vlakke ondergrond)
  -Je rijdt stabieler
  -Je rijdt minder snel lek 
  -De band slijt minder

  Een band met een lagere bandenspanning fietst echter prettiger. Door de lagere spanning veert de band namelijk meer in. Hierdoor is de band beter in staat om oneffenheden op de weg te vangen.

  Voor elke band is er een maximale druk waarvoor de band geschikt is, deze waarde staat op de zijwand van de band. Ga daar een bar of zo onder zitten en je hebt een basis compromis tussen comfort en rolweerstand. Wil je meer comfort  kies dan voor bredere banden.

  Hoe hard moeten we de band oppompen?

  De “juiste” bandenspanning is afhankelijk van de maat en de gewichtsbelasting van de band. Hoofdzakelijk wordt dit bepaald door het gewicht van de fietser en de bepakking, maar ook door de persoonlijke voorkeur voor een geringere rolweerstand of meer comfort. In onderstaande tabel kun je een indicatie vinden van de aanbevolen bandenspanning met de bandbreedte en het lichaamsgewicht als variabelen. Houd er wel rekening mee dat elke band een maximale en een minimale druk kent. Deze staan op de zijwand van de band.

  Wat je zelf lekker vindt rijden is een kwestie van je eigen gevoel en voorkeur.

  Vaak heb je onderweg niet de beschikking over een drukmeter. Pomp je band daarom thuis eens op tot de maximale spanning en voel eens hoe hard de band nu is. Dat gevoel goed onthouden voor onderweg!

  Voor een uitgebreid overzicht van producten  en andere tips klikt u hier naar de Schwalbe-website.